top of page
Search
  • Writer's pictureVesna

2. Transnacionalni sastanak, Grčka, Atena,1.05. - 4.05.2018.

Updated: Apr 27, 2019

2. transnacionalni sastanak održan je u gradu Ateni.

Domaćin sastanka bila je škola 3 Geniko Lykeio Galatsi.

Na sastanku su sudjelovali nastavnici, Ivana Roža Kermeci, Vedrana Močnik, Natalija Varga i Zvonimir Siladi.

Cilj sastanka bila je evaluacija projekta u 1. godini provedbe projekta, identifikacija dobrih i slabih točaka i aspekta rada, nastavak provedbe projekta u 2. godini. Isto tako proučavao se utjecaj migracija na književnost, film i glazbu.

Prije sastanka u Grčkoj na Twinspace stranici učenici i nastavnici imali su priliku glasovati za najbolji instrumental koji je poslužio kao predložak učenicima na sastanku za stvaranje nove pjesme na temu migracija


Glasovanje na e Twinningu: http://www.tricider.com/brainstorming/2n8W0lq3o1B


Svaki partner predložio je dva instrumentala, a glasovanjem je odabran instrumental s najviše glasova. Hrvatski tim predložio je dva instrumentala:

Game of Thrones, https://www.youtube.com/watch?v=DcFpvolRN3w

Libar, Gibboni https://www.youtube.com/watch?v=dMSFXXlDOVE


Odabrana je melodija Californication, prijedlog litvanskog tima, pa su učenici u međunarodnim timovima osmislili novi tekst i otpjevali ga uz pratnju gitare.




Utorak, 1. svibnja 2018.

Nakon srdačne dobrodošlice koju je zaželio ravnatelj škole, Kostas Siemos i prigodnog programa grčkog tima, učenici škole domaćina održali su prezentaciju o izazovima i problemima s kojima se suočava Grčka zbog velikog priljeva migranata iz istočnih zemalja.

Učenici su, sudjelujuću u ledolomcima, dobili priliku bolje se upoznati i pripremiti se za zjedničke aktivnost, a nastavnici su izrađivali tradicionalne prvomajske vjenčiće od cvijeća.

U radnom dijelu svaka se zemlja predstavila nacionalnim mitom ili legendom vezanom uz migracije. Za tim Gospodarske škole bila je to prilika predstaviti legendu o kravati, odnosno o hrvatskim vojnicima koji su tijekom povijesti, boreći se za tuđe interese, proslavili kravatu koja je danas nezaobilazni muški odjevni dodatak.



Prezentacija Legenda o kravati :

http://twinspace.etwinning.net/files/collabspace/7/87/687/49687/files/bbef49c5.pptx





Izrada prvomajskih vjenčića


Rezultat međunarodnog rada nastavnika

Predstavljanje kravate


Prezentacija, Legenda o kravati


Srijeda/Četvrtak, 2. i 3. svibnja 2018.

Izlet na otok Siros bila je prigoda za uživanje u prirodnim ljepotama jednoga od najpoznatijih otoka iz otočne skupine Cikladi u Egejskom moru, razgledavanje Apolonova kazališta i grada Hermeoupolisa, nekad glavnog grada Grčke. No, fokus je bio usmjeren na prikaz povijesti otoka vezano uz migracije. Naime, još od srednjeg vijeka otočani su bili gotovo isključivo rimokatolici, ali od ujedinjenja s Kraljevinom Grčkom (1829. g.) ta se slika promijenila pa danas rimokatolici čine oko 47 % stanovništva. Ono što valja posebno naglasiti jest da na otoku vlada vjerska snošljivost i brojni su mješoviti brakovi između katolika i većinskih pravoslavaca, stoga je život na otoku izvrstan primjer mirnog suživota dviju različitih zajednica.

Tijekom putovanja brodom na Siros i tjekom povratka u Atenu učenici su imali zadatak osmisliti stihove za pjesmu o migracijama, odnosno pripremiti se za debatu inspiriranu mitom o Medeji i Jasonu.


Petak, 4.svibnja

Posljednji dan susreta u Grčkoj posjetili smo humanitarnu neprofitnu organizaciju The Ark of the World koja se bavi posebnom brigom i zaštitom obitelji, kako grčkih obitelji tako i imigranata.

Održan je sastanak nastavnika i nacionalnih koordinatora, na kojem je napravljena evaluacija 1. godine provedbe projekta, identifikacija slabih točaka i aspekta rada, prijedlozi za nastavak provedbe projekta u 2. godini, analizirana e- twinning platforma i web stranica projekta, za koju je zadužen grčki partner i dogovoren je način provedbe teme sastanka u Francuskoj i zaduženja partnera prije susreta,

Nastavnici su pozitivno ocijenili dosadašnju suradnju i rad na projektu, dosadašnje projektne aktivnosti i rezultati projekta ostvareni su prema planiranom u projektnoj prijavi.Raspravljalo se o Twinning platformi, za čije je ažuriranje zadužen hrvatski tim i zaduženjima partnera odnosno da je svaki partner nakon sastanka dužan napisati kratak izvještaj o sastanku, umetnuti slike,video zapise i rezultate projektnog sastanka. Učenike treba redovito uključivati u ažuriranje e Twinning platforme u svrhu što aktivnijeg uključivanja učenika u projektne aktivnosti i potrebno je više pažnje posvetiti radu učenika u međunarodnim timovima kako bi se projekt što kvalitetnije odvijao i on line.

Pozitivno je ocijenjeno glasovanje svih sudionika na e Twinning platformi prije sastanka u Grčkoj.

Učenici su u međunarodnim timovima za to vrijeme ažurirali web stranicu projekta, dodajući slike, tekst, rezultate sastanka.


Rad učenika na web stranici


Na završnoj svečanosti predstavljen je rezultat projekta, pjesma o migracijama i održana je debata inspirirana mitom o Medeji i Jasonu. Od predloženih melodija svih timova za stvaranje pjesme s temom migracija odabrana je melodija Californication, pa su učenici zajedničkim snagama novi tekst otpjevali uz pratnju gitare.


Link nove pjesme : https://mega.nz/#F!59wHEYDI!WU3-Z9zr0A2ihZ06yLdGtA


Na kraju su se, uz delicije tradicionalne grčke kuhinje koje su pripremili domaćini, i uz grčki melos svi sudionici oprostili do sljedećeg susreta u Francuskoj.


Grčke delicije




13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page