top of page
Search
  • Writer's pictureVesna

Portugal, Montemor o Novo 19. - 23. 03.2018.

Updated: Apr 27, 2019



Na sastanku su sudjelovale profesorice Vesna Stunković, Ivana Roža Kermeci, učenici Simona

Slamek i Denis Rob.

Tema susreta: Globalizacija i migracije

Na sastanku su sudjelovali nastavnici i učenici iz Njemačke, Poljske, Litve, Grčke, Italije, Španjolske i Francuske.


Plakat na ulazu u školu


Migracije i globalizacija

18.03. 2018., nedjelja:

Put je započeo odlaskom u zračnu luku Budimpešta gdje nas je dočekao snijeg. Unatoč snijegu na pisti nije bilo kašnjenja u polasku i nakon ugodnog leta sletjeli smo u glavni grad Portugala Lisabon.

Zračna luka u Budimpešti


Zračna luka u Lisabonu


Lisabon je središte povijesti i kulture, poznat kao "grad na sedam brežuljaka. Drugi najstariji glavni grad u Europi (nakon Atene), koji je nekada bio dom najvećih svjetskih istraživača poput Vasco da Gama, Magellana i kneza Henryja Navigatora.

Osim kulturnih ljepota, odmah smo uočili i veliku multikuturalnost, koja u Hrvatskoj nije toliko izražena, naročito u Međimurju.

Na fasadama kuća primijetili smo posebne keramičke fasadne pločice, Azulejos, a osim što ukrašavaju fasade, odlikuju se i raznolikošću i ljepotom. Svaka keramička pločica je drugačija i kao da podsjeća na neka davno prošla vremena, a cijelom gradu daju poseban šarm i ljepotu.



Nakon kraćeg razgledavanja Lisabon krenuli smo autobusom prema našem odredištu, gradu Montemor-o-Novo, koji je udaljen 100 kilometara od Lisabona. Grad se nalazi u pokrajni Alentejo, poznatoj po šumama hrasta plutnjaka, maslinicima, vinogradima, kamenolomu mramora, tradicionalnoj hrani.

Domaćin susreta bila je škola Agrupamento de Escolas de Montemor-o-Novo. 

1. dan, 19.03. 2019. , ponedjeljak

Nakon muzičkog dočeka, koju su nam pripremili učenici glazbene škole, pozdravnoga govora ravnateljice, predstavljanja škole, regije i programa započeo je naš 3. sastanak u gradu Montemor - O - Novu.

Ulaz u školu

Učionica s natpisima dobrodošlice na jezicima partnera

Muzički doček

Pozdravni govor domaćina

Tijekom prvog dana učenici i nastavnici imali su priliku u neformalnom i opuštenom razgovoru u knjižnici škole

razgovarati s migrantima, koji su došli u Portugal iz različitih dijelova svijeta i tu pronašli svoj novi dom. Ispričali su im razloge svojeg odlaska iz domovine i kako se sada osjećaju u svom novom domu.



Razgovor s migranticom iz Austrije


Jedan od zadataka učenika bio je snimiti kratak video isječke na temu Kako zamišljam budućnost.

Fokus je bio na različitim temama, moda, nove tehnologije, roboti u svakodnevnom životu, automobili, a Simona i Denis prikazali su kako zamišljaju budućnost uz korištenje dronova u svakodnevnom životu.


Drugi dan, 20.03. 2018. , utorak:

klinički centar Champalimaud

Drugi dan posjetili smo klinički centar Champalimaud , kako bi se upoznali sa značenjem globalizacije danas . Kroz centar nas je provela djelatnica kliničkog centra i ispričala nam priču o svojem školovanju u SAD-u , iskustvima i povratku u Portugal.

Saslušali smo i priče troje internacionalnih studenta, iz Njemačke, Portugala i Afrike koji rade u centru na svojim doktoratima, a stjecali su nova iskustva školovanjem u drugim zemljama svijeta.

Ispričali su nam svoja pozitivna iskustva vezana za globalizaciju i kako globalizacija utječe na znanost i istraživanja u znanosti.



Istraživački centar Champalimaud

Posjet istraživačkom centru


Priče internacionalnih studenata o školovanju


Ostatak dana proveli smo u obilasku Lisabona, dijela koji mi prvog dana nismo posjetili, vrlo značajnog za povijest i sadašnjost Lisabona.

Uz stručno vođenje posjetili smo četvrt Mouraria, mjesto gdje se rodio fado, gdje su ujedinjeni tradicionalni i moderni multikulturalni Lisabon , a u kojem danas živi pretežno afričko i azijsko stanovništvo. Razlika u odnosu na druge dijelove Lisabona bila je očita u pogledu arhitekture, različit utjecaj tog stanovništva na izgled ulica, ponudu hrane, suvenirnice i vidno siromašniji dio.


četvrt Mouraria

Treći dan, 21-03-2019-. srijeda:

Kamenolom

Treći dan posjetili smo kamenolom mramora koji se nalazi blizu mjesta Vila Viçosa. Mramor iz Portugala najvećim dijelom izvozi se u Arapske zemlje, a sdruge strane uvozi jeftiniji. Mramor se koristi se kao glavni građevinski materijal za izgradnju kuća i popločavanje ulica. U mjestu se nalazi hotel Alentejo Marmoris Hotel & SPA koji je izgrađen od mramora, a čiju unutrašnjost krase reljefi od mramora. Ulice su također popločene od ostataka mramora.

Nakon izleta za učenike je uslijedio radni dio, proba za kazališnu predstavu.

Kamenolom mramora


Alentejo Marmoris Hotel & SPA

Reljefi od mramora

Četvrti dan, 22.03.2018., četvrtak:

Četvrti dan posjetili smo Gradsku vijećnicu. Gradonačelnica grada Montemor-o-Nova zaželjela nam je dobrodošlicu u gradu.

Prijem kod gradonačelnice




Učenici su u internacionalnim grupama, u suradnji s kulturnom djelatnicom, pripremili kratke kazališne predstave na 3 različite teme u kojima su prikazali migracije stanovništva uzrokovane različitim uzrocima, utjecaj globalizacije na svakodnevni život, pozitivnim i negativnim utjecajima migracija na domaće stanovništvo.



Nakon predstave , naklon sudionika

Učenici nakon prikazanih kazališnih predstava


5. dan, 23.03.2018., petak:

Rezultati projekta

Posljednjeg, 5. dana morali smo se oprostiti od domaćina. Prije podjele certifikata imali smo priliku pogledati snimljene video zapise o budućnosti. Osim snimljenih video isječaka, koje su učenici prikazali, snimljen je i zanimljiv video:

Kad netko radi ponekad i pogriješi te je potrebno ponoviti snimanje.


https://www.facebook.com/gospodarskaskolacakovec/videos/1900622099962508/


Zatim smo, sat vremena uživati u koncertu glazbene škole. Sastav učenika bio je vrlo internacionalan, profesionalan i impresivan.


Prikaz videa timova učenika: Kako se vidim u budućnosti

https://padlet.com/erasmusmigration1/yjdbbon8002o



Koncert glazbene škole


Nastavnici su održali sastanak kao pripremu za slijedeći sastanak u Grčkoj, raspravili o napretku projekta, eTwinning platformi i web stranici projekta.

Na kraju sastanka svaki tim dobio je certifikat o sudjelovanju, ispunjeni su evaulacijski listići, a svaki tim imao je priliku reći par riječi o sastanaku u Portugalu. Naš tim vrlo je pozitivno ocijenio sastanak.



Podjela certifikata



U nedjelju ujutro,zbog odgođenom leta od 24 sata, vratili smo se kući puni dojmova uz želju za ponovnim susretom s novo stečenim prijateljima.






15 views0 comments
bottom of page